Начало 9 Сервиз 9 ЦПУ и Автоматизация
Ръководства за HEIDENHAIN TNC на български език

HEIDENHAIN TNC 640 (34059x-05)

TNC 640 Диалогов формат на програмиране
(TNC 640 Ръководство за потребителя – HEIDENHAIN Диалогово програмиране)

TNC 640 DIN/ISO програмиране
(TNC 640 Ръководство за потребителя – DIN/ISO програмиране)

 

HEIDENHAIN iTNC 530 (60642x-04 SP8)

iTNC 530 Диалогов формат на програмиране
(iTNC 530 Ръководство за потребителя – HEIDENHAIN Диалогов формат)

iTNC 530 DIN/ISO програмиране

(iTNC 530 Ръководство за потребителя – DIN/ISO Програмиране)

HEIDENHAIN iTNC 530 (60642x-04 SP8)

iTNC 530 Програмиране на цикли
(iTNC 530 Ръководство за потребителя – Програмиране на цикли)

Сервизно обслужване

НАПРАВЛЕНИЕ CNC ТЕХНОЛОГИИ И АВТОМАТИЗАЦИЯ
service.cnc[at]esd.bg

Поздравления! Открили сте най-надеждните металорежещи CNC машини, Цифрови Програмни Управления, цифрови индикации и енкодери за кръгови и линейни премествания, предлагани на нашия пазар днес. С гаранцията от производителя за частите, национално покритие и отправяне на сервизни запитвания през Интернет, ЕСД България Ви кани да почувствате ново ниво на сервизно обслужване и удовлетворение.

СЕРВИЗНО ОБСЛУЖВАНЕ
(Проспект, PDF файл, 2.4 MB)
Сервизното обслужване за продуктите на нашите CNC-партньори в България е организирано по същите правила, по които работят всички сервизни центрове на нашите партньори по света. За страна с малка територия, каквато е България, най-целесъобразната организация на сервиза, с оглед приложението на продуктите при отговорни и критични приложения, е централизирания сервиз. По този начин снабдяването и осигуряването на резервни части е максимално облекчено. И следователно, най-добре можем да осигурим непрекъснатата работа на нашите клиенти.

– Екипът ни има дългогодишен опит в сервизирането
– Инженерните ни специалисти са обучавани в сервизните центрове на производителите на оборудването

НИЕ СМЕ НА ВАШЕ РАЗПОЛОЖЕНИЕ

Технически консултации и продажби:
Консултации за внедряване в нови машини и приложения
Основни измервания и автоматизация
Модернизация на металообработващи машини
Замяна / ремонт на продукти и модули
Ремонт на:
Фрезови и стругови управления
Линейни / кръгови / ъглови енкодери
Цифрови дисплеи за позиция
Инвертори и мотори
EXE / IBV / IK интерфейсни модули
Сервизни услуги на място:
Цифрови управления TNC / MillPlus
Стругови управления MANUALplus / Turn Plus / Pilot
Линейни / кръгови / ъглови Енкодери
Цифрови дисплеи за позиция
Инвертори и мотори
EXE / IBV / IK интерфейсни модули
Първоначално пускане, настройка и оптимизация.

ВРЕМЕ ЗА РЕАКЦИЯ
ЕСД България се стреми да поддържа на склад в София всичко необходимо, за да осигури на клиентите си, в случай на технически проблем, минимален престой на машините. Поддържаме не малък склад с резервни части и правим всичко възможно да отстраняваме проблемите в рамките на 24 часа (в рамките на нормалното седмично работно време). В случай, че не разполагаме с дадена резервна част в София, то организираме нейната доставка по възможно най-бързия начин.

Бързата Реакция е Стандарт за Нас. Защото сервизните ни инженери са с опит и са преминали курсове за обучение в сервизните центрове на нашите партньори.
ПОНЕДЕЛНИК 9,00 часа Телефонирате или изпращате запитване по Интернет (чрез този сайт) за проблема, като ни информирате за серийния и идентификационния номер на проблемното устройство и описвате възможно най-точно ситуацията.
ПОНЕДЕЛНИК 10,00 часа В рамките на този изминал един час или проблема е решен или ще получите (по телефон, електронна поща или факс) потвърждение да изпратите дефектното устройство при нас или ще Ви бъде предложен график за посещение на място от наш Сервизен техник.
ВТОРНИК 17,00 часа Най-късно в този час (ако отдавна вече не сме свършили) проблема е отстранен и работите спокойно. И всичко това за максимум 15 работни часа* за територията на цялата страна.

* Валидно за продукти от текущите производствени програми на нашите партньори и при наличие на съответните резервни части в България.

РЕЗЕРВНИ ЧАСТИ И СЛЕД-ПРОДАЖБЕНА ПОДДРЪЖКА
Благодарение на отличните си контакти и доброто складово управление, ЕСД България разполага и може да осигури богат асортимент от консумативи и резервни части, както за актуалните продукти, така и за излезлите от производство. ЕСД България предлага различни услуги и обслужване, в зависимост от специфичните изисквания на клиента, както и в зависимост от вида и състоянието на различните продукти.

Нещо повече: ние Ви предлагаме и бързата услуга ”Замяна“.
Какво представлява тя?
Имате например дефектирало устройство (ЦПУ, серво, двигател, линеен или ъглов енкодер) и металорежещата Ви машина не работи. Ремонтът на тези устройства е сложен и изисква доста време. А Вие не може да чакате, защото всеки неработен час на машината носи от десетки до стотици Евро загуби.
Какво правите в тази ситуация?
Ние Ви предлагаме РЕШЕНИЕ: (Проспект, PDF файл, 0.4 MB)

Незабавно ще Ви изпратим необходимото Ви устройство (без допълнително оскъпяване), така че производството да продължи. След като смените устройството на машината, Вие ни връщате дефектния модул. Така ние ще Ви фактурираме САМО направените разходите за неговия ремонт.
Възползвайки се от това наше предложение Вие получавате:

Експресна доставка
Оригинални резервни части
100% съвместимо устройство за замяна
12 месеца гаранция
Компетентна сервизна подръжка
В нашият централен склад с устройства за замяна се съхраняват всички модели цифрови програмни управления, серва, мотори и скъпи измервателни системи от текущата ни производствена програма, както и многобройни други компоненти, които са използвани в машиностроенето през последните 20 и повече години.

Нашият Екип е Готов да Работи за Вас.

Общи условия за сервизни услуги/техническо обслужване (Брошура, PDF файл, 0.9 MB)

Поддържани ЦПУ и измервателни системи

Можем да поддържаме следните ЦПУ системи:
HEIDENHAIN ВСИЧКИ МОДЕЛИ ЦПУ: например TNC 135, 145, 410, 426, 430, 355, 155, 335, 407, 415, 425, 223, 332, 234, ЦПУ модел Deckel MillPlus, MillPlus IT, Contour 3PH, TNC 310, TNC 320, iTNC 530 и т.н.

ELGO Electric ВСИЧКИ МОДЕЛИ цифрови индикации и позициониращи контролери.

Можем да поддържаме следните измервателни системи:
HEIDENHAIN ВСИЧКИ МОДЕЛИ измервателни системи: затворени линейни енкодери; открити линейни енкодери; кръгови енкодери; ъглови енкодери и т.н.
ELGO Electric ВСИЧКИ МОДЕЛИ магнитни измервателни системи (инкрементални и абсолютни линейни енкодери, кръгови енкодери и др.).
RSF Electronik ВСИЧКИ МОДЕЛИ цифрови индикации и измервателни системи: затворени линейни енкодери, открити линейни енкодери, кръгови енкодери и т.н. RSF Electronik e дъщерна фирма на концерна HEIDENHAIN.
ACU-RITE ВСИЧКИ МОДЕЛИ цифрови индикации и линейни измервателни системи. ACU-RITE е дъщерна фирма на концерна HEIDENHAIN.
ANILAM ВСИЧКИ МОДЕЛИ цифрови индикации и линейни измервателни системи. ANILAM е дъщерна фирма на концерна HEIDENHAIN.
METRONICS ВСИЧКИ МОДЕЛИ цифрови индикации. METRONICS е дъщерна фирма на концерна HEIDENHAIN.
NUMERIK JENA ВСИЧКИ МОДЕЛИ линейни и кръгови измервателни системи (енкодери). NUMERIK JENA е дъщерна фирма на концерна HEIDENHAIN.
И много други сродни продукти от различни производители.

Поддържани машини с ЦПУ

Можем да поддържаме машини с ЦПУ на следните производители:

Kovosvit MAS е традиционен чешки производител на металообработващи машини. Под световно утвърдената търговска марка MAS се предлага пълна гама високопроизводителни фрезови и стругови машини. ЕСД България ЕООД е представител и сервиз на KOVOSVIT MAS, a.s. за България и Македония.

TOS VARNSDORF a. s. се намира в град Varnsdorf, Чехия и има дългогодишни традиции в производството на металорежещи машини. Продуктовата гама е базирана на хоризонтални фрезови и пробиващи машини от среден клас. ЕСД България ЕООД е представител и сервиз на TOS VARNSDORF, a.s. за България.

TAJMAC-ZPS е водещ чешки производител на високоефективни CNC металорежещи машини – обработващи центри, многошпинделни стругови автомати и високопроизводителни стругове с подвижно седло. ЕСД България ЕООД е представител и сервиз на TAJMAC-ZPS, a.s. за България.

AVIA е производител с традиции на стругови и фрезови центри с ЦПУ, универсални и CNC фрези, както и на сачмено-винтови двойки. ЕСД България ЕООД е представител и сервиз на AVIA, s.a. за България.

TRENS е най-големият производител на металорежещи машини в Словакия и един от най-важните в Централна Европа. В производствената програма са универсални стругове, CNC универсални стругове и CNC стругове. ЕСД България ЕООД е представител и сервиз на TRENS, a.s. за България.

TOS OLOMOUC е традиционен чешки производител на фрезови машини, като основната част от продукцията е предназначена за чуждестранни клиенти.

ALZMETALL произвежда пробивни машини, вертикални машинни центри, 5 осни иновативни високоскоростни обработващи центри, радиални пробивни машини и специални поръчкови машини. ЕСД България ЕООД е партньор на ALZMETALL за България.

Unisign е основана в Холандия и в момента предлага високо производителни и прецизни машини за обработка на голямогабаритни детайли: портални, с подвижна колона, многозадачни, специализирани.

 И много други машини от различни производители.

Модернизация / Ретрофит

МОДЕРНИЗАЦИЯТА НА МАШИНИ – ИКОНОМИЧНА АЛТЕРНАТИВА

Модернизирането на машини, наричано още ретрофит, е решение, което дава нов живот на машинния Ви парк. Ние можем да Ви помогнем да върнете машините си отново във върхова форма. В повечето случаи механиката на машината е все още в добро или много добро състояние, но управлението и двигателите са износени, което резултира във все по-чести проблеми и все по-големи трудности при снабдяването с резервни части.

На практика ретрофита означава:

 • Замяна или инсталиране на CNC управление от последно поколение, независимо от досега използваната технология
 • Замяна или инсталиране на електро-двигатели и серво-блокове от последно поколение, независимо от досега използваната технология
 • Модернизиране / профилактика на линейни и ъглови енкодери за позициониране
 • Направа на ново електрическо табло и окабеляване на машината.
 • Механична преработка и модернизация на цялата машина, ако е необходимо.

ПРЕДИМСТВА НА МОДЕРНИЗАЦИЯТА НА МАШИНИ

В зависимост от оборудването, от което се нуждаете и от нивото на модернизация, може да получите следните основни преимущества:

 • Увеличена производителност чрез намаляване на престоите и чрез по-бързи машинни цикли при изработването на сложни детайли
 • По-високо качество чрез по-висока точност и по-лесно опериране/програмиране
 • Улеснена работа и програмиране
 • По-бързи машинни цикли за изработване на сложни детайли
 • По-голяма прецизност
 • Гарантирана доставка на резервни части за дълъг период от време
 • Надеждно и сигурно управление на данните
 • По-голяма памет
 • Мрежови и CAD възможности за комуникация.
Основни правила за инсталиране и безопасност

Тук може да намерите основните правила за коректно инсталиране и предпазване на цифровите управления и електрозадвижвания от неочаквани и неотстраними повреди. Спазвайки тези указания, Вие ще обезпечите безотказна и дългосрочна работа на Вашето ново оборудване.

10 ПРАВИЛА ЗА КОРЕКТНО EMC ИНСТАЛИРАНЕ НА ЦИФРОВИ УПРАВЛЕНИЯ И ЕЛЕКТРОЗАДВИЖВАНИЯ
(Правила за инсталиране, PDF файл, 2.4 MB)

Rules for Design of Installations with Drive Controllers in Compliance with EMC
(Правила за инсталиране, английска версия, PDF файл, 2.3 MB)

За правилно и коректно EMC (ElectroMagnetic Compatibility – Електромагнитна съвместимост) инсталиране и за да предпазите оборудването от неочаквани и неотстраними повреди е необходимо да спазвате следните основни правила:

Всички метални части на електрическия шкаф трябва да бъдат свързани един с друг с възможно най-голяма контактуваща повърхност с цел добър елекрически контакт. Вратата на електрическия шкаф трябва да бъде свързана с шкафа с възможно най-голяма контактуваща повърхност;
Сигналните, захранващите кабели и кабелите на двигателите трябва да бъдат разделени един от друг поне на 10cm. Желателно е сигналните и силовите кабели да бъдат полагани в различни канали;
Контакторите, релетата и т.н. трябва да бъдат осигурени с шумозащитни устройства. Тези устройства трябва да бъдат монтирани директно на бобините на релетата и контакторите;
Неширмованите кабели, принадлежащи на същата верига трябва да бъдат усукани един към друг с възможно най-малката междина помежду им;
Вкарването на интерференция може да бъде намалено чрез полагане на кабелите толкова близо колкото е възможно до заземения лист стоманен панел. Поради тази причина е недопустимо да има свободно висящи кабели и т.н.;
Инкременталните енкодери трябва да бъдат свързани чрез ширмовани кабели. Ширмовките трябва да бъдат свързани към енкодерите и към устройствата след тях с възможно най-голяма контактуваща повърхност. Ширмовката не трябва да бъде прекъсвана чрез междинни клеми;
Ширмовките на сигналните кабели трябва да бъдат свързани към земя и в двата си края с възможно най-голяма контактуваща повърхност за осигуряване на добра електрическа връзка. Ако потенциалната връзка е слаба, за намаляване на тока в ширмовката може да се използва в допълнение кабел с диаметър 10mm, свързан паралелно на ширмовката. Ако потенциалната връзка е слаба, за кабели с аналогов сигнал ширмовките могат да бъдат заземени само в единия си край (към контролера) за предпазване от нискочестотни шумове;
Винаги поставяйте радио-интерферентни филтри близо до източниците на шум. Филтрите трябва да бъдат свързани с възможно най-голяма контактуваща повърхност към панела на електрическия шкаф. Изходящите и входящите кабели на филтрите трябва да бъдат разделени;
Всички мотори с променливи скорости трябва да бъдат свързвани с ширмовани кабели. Захранващият кабел на двигателя също трябва да бъде ширмован;
Ширмовката между двигателя и серво-управлението не трябва да бъде прекъсвана.
ЗАЩИТА НА СЕРВО ЗАДВИЖВАНИЯ СЪС СВРЪХ БЪРЗИ ПРЕДПАЗИТЕЛИ
(Правила за инсталиране, PDF файл, 0.3 MB)
За да се осигури надеждна защита на серво задвижванията, те трябва да бъдат инсталирани така, че подаваното им захранващо напрежение да е през свръх бързи полупроводникови предпазители, както е указано в Техническите ръководства на HEIDENHAIN, Rexroth, Siemens или друг производител. Всякакви други бавнодействащи предпазители са недопустими за използване със серво задвижвания. Ако въпреки тези указания, такива предпазители се използват, то късо съединение в постоянно-токовата верига на захранващите модули може да доведе до разрушаване на серво модулите. Използването на свръх бързи полупроводникови предпазители предотвратява разрушаването на захранващите серво модули. Ако стане късо съединение в захранващите модули и те не са защитени със свръх бързи полупроводникови предпазители, както е указано в Техническите ръководства на HEIDENHAIN, Rexroth, Siemens или друг производител, то това е изцяло и само грешка на потребителя.

Например, следните модели предпазители трябва да бъдат използвани – SIBA, typ gRL или SIEMENS, typ Sitor gR.

МЪЛНИЕЗАЩИТА И ЗАЩИТА ОТ ИМПУЛСНИ ПРЕНАПРЕЖЕНИЯ НА ЦИФРОВИ УПРАВЛЕНИЯ И ЕЛЕКТРОЗАДВИЖВАНИЯ
(Изграждане на защита, PDF файл, 1.0 MB)

Lightning Protection Zones Concept and Surge Protective Devices for power supply systems and equipment (CNC and servo systems)
(Изграждане на защита, английска версия, PDF файл, 2.7 MB)

Мълниезащита и защита от импулсни пренапрежения – ЗАЩО?
Мощните информационни системи са гръбнакът на модерното индустриално общество. Повреда или отпадане на тези системи може да има дълготрайни последици и дори да доведе до банкрут на съответно индустриално предприятие или фирма в сферата на услугите. Причините за настъпване на повреди са разнообразни, като електромагнитните интерференции са една от най-важните. В днешно време, в условията на високо механизирана електромагнитна среда не е препоръчително да се изчаква настъпването на взаимни интерференции между електрическите и електронните устройства и системи и да разходваме много средства за тяхното елиминиране. Необходимо е да се планират и реализират предварителни мерки за защита, които да намалят риска от интерференции, аварии и разрушение на оборудването. По данни на застрахователни компании повече от 25% от всички аварии са предизвикани от импулсни пренапрежения вследствие на електромагнитни интерференции.

Област на приложение на защитите
Изграждането на вътрешна мълниезащита и защита от импулсни пренапрежения е препоръчително в почти всички области на електротехниката и електрониката. С най-висока степен на риск за възникване на аварии вследствие импулсни пренапрежения са комуникационния бранш, модерните бизнес центрове, банките, държавните учреждения, кабелни и телевизионни оператори, бензиностанции и газостанции и др. Съгласно изискванията на IEC 61643-1: 1998-02, системите за защита от пренапрежения се изграждат на няколко нива:

Първо ниво: обхваща монтирането на мощни арестори в главното разпределително табло или разпределителния трансформаторен пост. Устройствата трябва да отвеждат пренапреженови импулси с мощност, по-голяма от 40 кА, при вълна на импулса 10/350 мкс. и ниво на защита 4kV. Предназначени са да „шунтират“ първите и съответно най-мощни пренапреженови импулси.
Второ ниво: използват се варисторни арестори, монтирани в локалните ел. табла. Изисквания към варисторните арестори – възможност за отвеждане на импулси с мощност не по-малка от 20кА при вълна на импулса 8/20 мкс. и ниво на защита 2,5kV.
Трето ниво /фина защита/: най-често защитата на това ниво се реализира с разклонители или отделни контакти с вградена защита от импулсни пренапрежения, посредством които индивидуално са захранени отделните електронни устройства. Защитите от трето ниво трябва да отвеждат пренапрежителни импулси с мощност 20кА при вълна на импулса 8/20 мкс. и ниво на защита 1,5 kV. Предназначението им е да поемат и не допуснат до устройствата по-маломощните пренапреженови импулси вследствие на мълнии и на самоиндукция, възникваща при сработване на защитите от първо и второ ниво.
Причини за появата на импулсни пренапрежения
Причините, които водят до появата на импулсни пренапрежения се разделят на две категории:

Електромагнитен импулс на мълния – пренапрежения, породени от атмосферни влияния/ директно попадение на мълния, електромагнитно поле на мълния.
Комутационни електромагнитни импулси – пренапрежения, породени от комутационни операции /изключване на къси съединения, технологично обусловено включване на товари/.
Появата на импулсни пренапрежения в основното електрозахранване може да доведе до възникване на сериозни повреди в прецизните електронни устройства: компютърни конфигурации, интернет мрежи, видео- и аудиотехника, сателитни и комуникационни апаратури. Като превантивна мярка за защита на електронните устройства от аварии при поява на импулсни пренапрежения се използват специални устройства. Съществена компонента в устройствата за защита от импулсни пренапрежения е съпротивлението, зависещо от напрежението (варистори, стабилизиращи диоди) и/или „искрова междина“. Тези устройства служат за защита на други електрически уреди и инсталации от недопустимо високи пренапрежения и/или изравняване на потенциала.

Устройствата за защита от импулсни пренапрежения се разделят на:
Според приложението им:
– Уреди за защита от пренапрежения на съоръжения и устройства в енергийната техника – за диапазон на номиналното напрежение до 1000V.
– В съответствие със стандарт Е DIN VDE 0675, раздел 6: 1989-11 за арестери класове А, B, C и D.
– В съответствие със стандарт EN 61643-11: 2001 за уреди за защита от пренапрежения Тип 1/ 2/ 3.
– В съответствие със стандарт IEC 61643-1: 1998-02 за уреди за защита от пренапрежения клас I/ II/ III.
– Уреди за защита от пренапрежения на системи и устройства в информационната техника: за защита на съвременни електронни системи в телекомуникационните и сигналообработващи мрежи с номинални напрежения до 1000V AC и 1500V DC.
– В съответствие със стандарт IEC 61643-21: 2000 + допълнение: 2001, EN 61643-21: 2001 и DIN VDE 0845 раздел 3-1.
– Искрова междина за заземителни съоръжения или за изравняване на потенциал.

Според разрядната им мощност и ефекта на защита:
– Разрядници за защита от мълнии: при интерференции дължащи се на директно или близко попадение на мълния.
– Разрядници за защита от пренапрежение: при индиректни попадения на мълнии, комутационни пренапрежения, както и електростатични разряди.
– Комбинирани уреди за защита от пренапрежения: при интерференции дължащи се на директно или близко попадение на мълния за защита на инсталации, оборудване и крайни устройства.

Повече информация
Спазвайки горните указания за коректно EMC инсталиране и изграждане на Мълниезащита и защита от импулсни пренапрежения на цифровите управления и електрозадвижвания, Вие ще обезпечите безотказна и дългосрочна работа на Вашето ново оборудване.

За по-пълна информация по поставените проблеми, Моля, разгледайте техническата документация на съответните производители или контактувайте Направление „ЦПУ Технологии и Автоматизация“, като ни изпратите Вашите въпроси по електронна поща cnc@esd.bg.

Благодарим за интереса и разбирането!

Обучение / Образователни курсове

Техническата квалификация и непрекъснатото усъвършенстване са задължителни за постигането на технологичен напредък и сигурно бъдеще както на отделния специалист, така и на неговата компания. ЕСД България, самосотоятелно или съвместно със своите партньори, предлага образувателни курсове, в които се получават технически познания, необходими в практиката и съобразени с очакванията на потребителите за компетентност и полезност.

CNC Технологии и Автоматизация
Тренировъчните курсове се провеждат не само в централата на HEIDENHAIN в Traunreut, Германия. Можем да организираме обучение където пожелаете. ЕСД България / HEIDENHAIN предлагат следните образувателни курсове:

 • NC програмиране – За оператори на машини със HEIDENHAIN NC управления: Специалисти по NC програмиране (производство, планиране на процесите, NC обучение)
 • PLC програмиране и адаптиране – За специалисти-производители на машини и специалисти, занимаващи се с моденизация на машини: PLC програмисти, инженери-проектанти, координатори на проекти
 • Първоначален пуск / оптимизация – За специалисти-производители на машини и специалисти, занимаващи се с моденизация на машини
 • Сервизиране – За опериране, поддръжка и диагностика: За специалисти-производители на машини, специалисти, занимаващи се с моденизация на машини, търговски фирми със сервиз и специализирани сервизни фирми
 • Специални курсове – По желание на клиента ЕСД България / HEIDENHAIN организират курсове по специфични теми.

Подробна информация за възможностите и темите затехнически обучения можете да намерите в KLARTEX портала на HEIDENHAIN.

Основен ремонт и модернизация на многошпинделни стругови автомати - икономичната алтернатива

Основният ремонт и модернизирането на машини е решение, което дава нов живот на машинния Ви парк. Ние можем да помогнем да върнете старите си многошпинделни стругови автомати отново във върхова форма.

Защо предлагаме ремонта и модернизирането като алтернатива на закупуването на нова високоефективна машина модел MORI-SAY, произведена в Чехия от нашия партньор TAJMAC-ZPS?
Защото в доста случаи механиката на дадена стара машина е все още в добро или много добро състояние, но всички други компоненти (шпинделен барабан, управление, задвижване и т.н.) са напълно амортизирани и отдавна морално остарели.

Кой ще извърши ремонта?
Основен изпълнител е нашият партньор фирма ZPS-GO (ZPS – GENERALNI OPRAVY, a.s.) Чехия. Това е една от най-големите компании в Европа, специализирани в основния ремонт и модернизацията на многошпинделни стругови автомати. Заводът има капацитет за отремонтиране на повече от 40 многошпинделни струга годишно, като за всяка машина се гарантира точност като на новопроизведена машина.

Какво включва ОСНОВНИЯ РЕМОНТ на един многошпинделен стругов автомат?
1. ПРОФИЛАКТИКА
– пълно разглобяване на машината
– цялостно почистване както на машината, така и на всички нейни компоненти
– преглед и проверка на всички компоненти за износване
– подмяна на всички лагери, оси и втулки
2. ШПИНДЕЛЕН БАРАБАН
– ремонт на шпинделите и замяна на всички шпинделни лагери
– монтаж и настройка на шпинделите
– измерване точността на шпинделите в движение и настройка на лагеруването им
– шлайфане и напасване на централния вал, замяна на втулките на основната ос
3. ПЛЪЗГАЩИ НАПРАВЛЯВАЩИ
– проверка за износване
– шлифоване
– ремонт или замяна на всички контраклинове
– монтаж на направляващите и напасване
– проверка за точност
4. ПОСЛЕДВАЩИ ДЕЙНОСТИ
– цялостно вътрешно и външно боядисване
– пълно модернизиране или ремонт на хидравличната система
– пълно модернизиране или ремонт на смазващата система
– тестване за точност
– нови ограждения на машината, като мярка за безопасност, съгласно Европейска директива CE 89/392.

В какво се състои МОДЕРНИЗАЦИЯТА на един многошпинделен стругов автомат?
Модернизирането на една машина може да включва една от следните две възможности:
1. МОДЕРНИЗИРАНЕ И ПОДМЯНА НА ЕЛЕКТРИЧЕСКАТА ЧАСТ
– замяна на механичните превключватели за управление на гърбичните механизми с нова електронна позиционираща система за ексценриците с намалено гърбично управление на машината
– замяна на релейно-контакторното управление на машината с програмируем PLC контролер SIEMENS, осигуряващ диагностика на грешките при автоматичен режим на работа
– инсталиране на нов панел за управление с дисплей за наблюдение на операциите на машината, като може да се настрои спиране на подаванията при изтичане на живота на отделните инструменти
2. МОДЕРНИЗИРАНЕ И ЕКИПИРАНЕ НА МАШИНАТА С УПРАВЛЯЕМИ (като скорост и подаване) НЕЗАВИСИМИ SIEMENS AC МОТОРИ
– плавно регулиране на работата на машината (т.е. времето за един цикъл) в зависимост от технологията, като управлението е директно от операторския панел (машината e без скоростна кутия)
– намаляване на шума от машината
– скъсяване на непроизводственото време с около 30%
– стабилно и гладко преминаване от работно в неработно състояние и обратно, независимо от температурата на машината, с възможност за промяна на ъгъла на превключвателите директно от операторския панел
– усъвършенстване на машината с възможност за допълнителни стругови операции при три различни скорости (включително реверсиране), управлявани от машинния панел
– панел за управление с дисплей за наблюдение на машината, позволяващ и изчисляване на скоростите на рязане и смяната на оборотите на въртене в зависимост от дефинираното време за работа
– намаляване на времето за поддръжка на машината, тъй като няма съединители и спирачки за високи скорости
– като опция, машината може да бъде оборудвана така, че да могат да се използват две различни работни времена в един машинен цикъл
– управляемите мотори са с вградена механична спирачка, която се задейства при спиране на ел. захранването или някаква повреда, така че всички предавки спират. Така се реализират всички необходими мерки за безопасност.