Лаборатория за програмиране на металорежещи машини с ЦПУ в Технически Университет - София Върни се към всички новини

Още новини

08.10.2021

ЕСД България и WRAVOR на ТЕХНОМЕБЕЛ

още
17.09.2021

Безплатен уебинар от unisign

още
14.09.2021

Срещи по време на MachTech & InnoTech EXPO

още
25.10.2019

На 23 октомври 2019 година беше открита обновената и оборудвана от ЕСД България и HEIDENHAIN, Лаборатория за обучение по програмиране на металорежещи машини с ЦПУ в Машинно-Технологичния Фактултет на ТУ София. На откриването присъстваха ректора на университета чл. кор. проф. д.т.н. инж. Георги Михов, проф. д-р инж. Георги Тодоров, декан на Машинно-Технологичен Факултет, проф. д-р. инж Любомир Димитров, зам.-ректор, проф. инж. Константин Камберов, ръководител катедра Технология на машиностроенето и металорежещи машини, преподаватели и представители на бизнеса и индустрията.

В залата, намираща се в трети блок, ще се обучават четвъртокурсници от специалности КПТМ и ИТ на МТФ, както и третокурсници от специалност ИТИ от ФКСТ. Общия брой на студентите обучавани на програмиращите станции HEIDENHAIN за една година е около 70, като за това се грижат двама преподаватели – проф. Петър Хаджийски и гл. ас д-р инж. Цветан Калдъшев. 

Единодушно е мнението на всички присъстващи, че за напредъка във всяка една сфера на индустрията е необходимо образованието и бизнеса да работят успоредно и координирано в една посока. Необходимостта от специалисти, работещи на съвременни металорежещи машини се увеличава, но от МТФ споделиха, че за първи път от десет години е увеличен приема в специалностите, свързани с тези професии. С годините програмирането и работата с металорежещи машини става все по-високотехнологична дейност, като използването на пълните функционалности на металорежещите машини с ЦПУ освен повишаване на качеството в производството, придава и много допълнителни ползи за предприятията: намаляване на времената за обработка, удължаване на живота на инструментите, възможност за производство на специални изделия, свързаност на машините с компютърните мрежи и системи за управление и др. В допълнение на това работодателите очакват кадрите, който наемат да са добре обучени и да използват на практика уменията си, получени в университета. В тази връзка може да допълним, че програмиращите станции на HEIDENHAIN са напълно функционални, като на 100% смулират работата на съвременна металорежеща машина, а програмите за обработка написани с тяхна помощ могат директно да се заредят на ЦПУ на фрези от последно поколение.

Наред с това бе открит обновения лабораторен комплекс за Технологична роботика и Геометрична валидация и реверсивно инженерство, чийто дарители са фирмите Спесима, Фесто и Полимета С.